Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

A meleg társkeresés története

Írta: Márk, Dátum: 2016-04-28 12:48:05, Rovat: Meleg élet Címkék: meleg társkeresés, meleg társkereső

A meleg társkeresés sokat fejlődött az elmúlt 20-30 évben, az internet megjelenésével pedig még drasztikusabban átalakult, mint heteró társaink társkereső szokásai. Ezt a pár évtizedes intervallumot taglalom az alábbi cikkben évtizedekre bontva.

A meleg társkeresés története

Az 1990-es évek előtt
Az internetes társkeresés ekkor nemhogy nem létezett, még internethez is csak kevesen tudtak hozzáférni. Csupán olyan ismerkedési formák léteztek, mint az újsághirdetés - persze nagyon kultúráltan megfogalmazott hirdetésekről volt itt szó, melyek nem egyértelműen meleg társkeresésről szóltak. Általában barátkozás, barátság kialakításáról lehetett olvasni ezekben a hirdetésekben, de a melegek már tudták, hogy "mit is takar ez a hidetésszöveg". Mindemellett és ennek következményeként kialakultak kisebb - valóban baráti - meleg társaságok és ahogy bővült ez a baráti kör, úgy lehetett akár ezen belül is ismerkedni. Nem mehetünk el szó nélkül az olyan helyek mellett sem, ahol "köztudottan" melegek is megfordultak abból a célból, hogy ismerkedni próbáljanak. Ilyen többek között a Népliget, de sokan - még ha kicsit perverznek/visszataszítónak is hathat - a nyilvános WC-kben próbáltak ismerkedni. Sokakban kialakult emiatt rossz vélemény a melegekről, de ettől mindenkit óva intenék. Gondoljunk csak bele milyen korlátozott lehetőségeik voltak, mennyire titkolniuk kellett szexuális beállítottságukat. Bizony nehéz volt az élet az internet előtt.

1990-2000 között
Az internet elkezdett beszivárogni iskolákba, munkahelyekre, internetes kávézók nyíltak, mindenki örült. De ne keverjük még össze ezt a világot a mai meleg társkereső kánaánnal. Ebben az időben csupán meleg levelező csoportok jöttek létre több helyen (pl: DPG). Próbáltak páran meleg fórumokat, majd idővel meleg chat szobákat létrehozni (gyaloglo.hu, chat.hu). Ekkor pörgött fel - vagyis indult - az online ismerkedés, mely hatására az újsághirdetésben való társkeresés lassan, de biztosan kihalásnak indult. Én magam is ebben a "szép új világban" kezdtem szárnyaimat bontogatni, a társkeresés, de legfőképp ismerkedés irányába kacsintgatni húszas éveim felé közeledve, mert EGYEDÜL VOLTAM. Megjelentek a kezdetleges társkeresők is, bár túlzás volt annak nevezni egy statikus HTML oldalt, ahol egymás után ömlesztve -fórumhoz hasonlóan - megjelentek a társkereső bejegyzések. Ilyen volt többek között a melegkelet.fw.hu, de hasonló indult a pride.hu -n is. Mai nap már természetesen egyik sem érhető el. És most jut eszembe, amit majdnem elfelejtettem, még a TV-n keresztül, a TXT-en is volt társkeresés, na ez a valóban retró forma :)

2000-2010 között
Internet: Az igazi robbanást az évezredforduló hozta. A 2000-es évek után kezdtek megjelenni a legősibb meleg társkeresők. 2001. április 28-án - eme cikk írásának pillanatában éppen 15 éve - lett vásárolva a melegrandi.hu domain, így indult el Magyarország első nagykaliberű meleg társkeresője. Még a nemzetközileg méltán ismert gayromeo.com webcím is csak 2002.09.06-án lett megvásárolva, ezzel csatlakozva - a mai szemmel nézve - sokat megért társkeresők közzé. Ahogy múltak az évek, egyre többen pártoltak át a meleg társkereső oldalakra, ahol néhány kisebb konkurencia is felütötte fejét Magyarországon.
Szórakozóhelyek: Persze mindezek emellett sokan látogattak meleg szórakozóhelyeket, melyek a korábban említett meleg baráti társaságok hoztak létre, majd a "csak" baráti közegből kinőték magukat egyre nagyobb bulivá, s idővel - sok-sok év múlva - kihúnytak, és csak néhányan léptek át a következő - 2010 utáni szakaszba. Az ország megannyi megyeszékhelyén, szinte mindenhol akadt kisebb-nagyobb meleg buli, ami 1-2-4 heti rendszerességgel került megrendezésre, a melegek nagy része csak erre várt, ez adott nekik reményt, boldogságot, itt érezhették magukat igazán szabadnak és önmaguknak. Az ország keleti részén élve az általam ismert Nyíregyházi Party és Debreceni bulik voltak a legismertebbek, igencsak népes vendégsereggel. A 2 főszervező - egy meleg pár, akik azóta is együtt élenk már több, mint 2 évtizede -igazán kitettek magukért, hogy a "bajtársaik" biztonságos, kellemes környezetben bulizhassanak minden egyes alkalommal a különböző, tematikus esteken. Miskolchoz is volt párszor szerencsém, ott a Fekete Bika és Piros Ász nevű helyek voltak akkoriban menők, egyszer pedig Pécsett is jártam, de sajnos a hely nevére már nem emlékszem. És ki ne felejtsük Budapestet, ahol az Angyal bár, Alibi, Capella, Action bár, Alterego és társai voltak elérhetők anno, de már csak páran érték meg a jelen kort. Érdekes élmény volt ezeket a helyeket is látogtni, amikor néhány évente egyszer "feljutott Pestre" az ember.
Cruising: Léteztek/léteznek kicsit extrémebb "szórakozóhelyek" is, melyek nem igazán a társkeresést, inkább a szexuális célú levezetést tűzték ki célul. A melegek különböző Szaunákba (Magnum, 69), Cruising bárokba (Coxx) jártak/járnak eme célból. Elítéled? Ne tedd, heteróban is léteznek ilyenek ;)

2010-től napjainkig
Átalakulóban a meleg társkeresőpiac, pontosabban átalakult lassan az előző periódusban. A manapság szárnyukat bontogató melegek már csak és kizárólag online ismerkednek, ebbe nőttek bele. Néhányan még a meleg szórakozóhelyekre eljárnak, de azokból sem sok maradt, mert a netes kapcsolattartási lehetőségek növekedésével csökkentek az igények a személyes találkozásnak teret adó helyek irányába. A szaunák is kezdenek haldokolni, főleg a "kihaló generáció" jár le. A mai fiatalokat ezek a helyek sem érdeklik, ha pedig mégis érdekelné őket, akkor a megmaradt "öreg" populáció miatt nem járnak le és egyébként is cikinek tartják. 2015-ben a melegrandi.hu is megújította weboldalát, frissebb, szebb és még használhatóbb meleg társkereső vált belőle. Miért? Mert erre van igény, itt tartunk most. Hogy mit hoz a következő évtized? Lehet tippelni!